📰 Actualitatea 📰 Casa Presei 📰 Cotidian 📰 Cuvântul 📰 Financiarul 📰 Gazeta 📰 Informația 📰 Internațional 📰 Jurnalistul 📰 Libertatea 📰 Meridian 📰 Național 📰 Națiunea 📰 Observator 📰 Replica 📰 Reporter 📰 Sportul    🇲🇩 🇿 🇮 🇦 🇷 🇪•MD

2.4 C
București
-1.2 C
Chisinau
joi, 5 decembrie 2024

Strada Mateevici”(fosta ”Sadovaya”)

Must read

În perioada interbelică, la Chișinău au fost construite o serie de vile orășenești în stil neoromânesc . Aceste mici conace confortabile au schimbat aspectul arhitectural al orașului. Vă prezint una din ele care a fost construită în anul 1920 într-o locație pitorească pe vârful unui deal chiar la începutul străzii ”Mateevici”(fosta ”Sadovaya”).

Stilul arhitectural neoromânesc (unic în felul său) a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Clădirile construite în acest stil conţin elemente de arhitectură medievală din vremea lui Constantin Brâncoveanu, domnitorul Ţării Româneşti (1688-1714). Această casa a fost construită după proiectul arhitectului Nikolai Alexandrovici Merz (1890, Herson – 1947, București) . Sus-numitul a fost unul dintre cei mai de succes arhitecți din Chișinău care a lucrat în stilul neoromânesc. A crescut la Chișinău, a studiat la Facultatea de Arhitectură din Sankt Petersburg, iar după ce și-a primit diploma, el și soția sa Eva s-au întors la Chișinău. În 1944, Merz și familia sa s-a mutat cu traiul în România. Aproape toate conacele neoromânești care au supraviețuit la Chișinău sunt proiectele sale.

Ghenadie Botnaru / Plai natal

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Coaliția România Moldova

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura